21/01/2013

red

 
 
 
 
 

Beetroot risotto
 
 
Keep your vegetable stock warm ,
but before add 2-3 beetroots and simmer till they are half cooked .

In a large saucepan, heat some olive oil
and cook minced onion and garlic just until soft but not colored.
Add some sliced scallions and shredded beetroots (that are precooked in your stock)
Stir…
Add the rice and stir to coat it with the mixture.
 Add half a glass of red wine and stir until the liquid has been absorbed.
And now start cooking your risotto by adding a scoop of stock,
stirring, until the liquid is absorbed.
Then add another scoop of stock and cook the same way.
Season with salt and pepper and some fresh thyme.
Continue the process for 15-17 minutes until rice is al dente.
Stir in some butter at the end
and serve with goats cheese and a sprinkling of chives.
 
 




Pancarlı risotto


Bir tarafta sebze suyumuzu sıcak tutuyoruz,
öncesinde içine 2-3 pancar da ekleyip bir süre kaynatıyorum.
(sebze suyu için,soğan,pırasa,kereviz,havuç,sarımsak
ve taze otları-defne yaprağı-kekik-maydanoz gibi-
şöyle bir zeytinyağında çevirip
öyle suya katıp aromalarını verene dek kaynatıyorum)
Geniş tavamızda zeytinyağında kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsağı çeviriyorum,
biraz taze yeşil soğan ve
sebze suyunda kaynattığım pancarları da rendeleyerek ekliyorum...
biraz çevirip,risotto pirincimi karıştırıyorum bu harca...
önce yarım bardak kırmızı şarap ekleyip,buharlaşana dek pişiriyorum...
daha sonra sıcak sebze suyundan azar azar ekleyerek
risottomu pişirme sürecine başlıyorum,yaklaşık 15-17 dakika...
bu süreçte tuz,biber,taze kekik ile tatlandırmayı unutmayın...
süreç sonunda son suyunu çektirip,biraz tereyağ ilavesiyle servise hazır artık...
sunumda taze keçi peyniri şart ;)))
ince kıyılmış frenk soğanı eklenebilir...


 
 



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...