02/07/2012

a rhubarb story






this is a rhubarb story,starting in my garden ending on my table,in three delicious style:
poached rhubarb
rhubarb crumble
rhubarb soufflé

raventlerimin hikayesi çok acıklı: Saksılarında kızarırlarken kendilerini tatlı menümde buldular,
hem de bir taşla üç kuş vurdum!

raventlerim saksılarda...



           

Start with

6-8 stalks rhubarb, cut into slices
same amount of apples,cut into cubes
juice of a small lemon
½ cup brown sugar (darkest one)
pinch of cardamom (ground)
¾ cup earlygrey tea
a teaspoon of orange rind

Preheat oven to 175 C . Mix all ingredients and pour into a casserole dish,cover with tin foil and bake for 20-25 minutes.The rhubarb will create a lot of liquid,so you can reduce in a sauce pan (at this point I also tossed in some raspberries!) and create a syrupy sauce,delicious served with yogurt,icecream or custard…
For the crumble,combine 1 cup sugar ,1/2 cup flour,1/2 cup oat flakes,1/4 cup brown sugar,1 teaspoon lemon rind, ¼ teaspoon ground cardamom,pinch of salt,6 tablespoons butter (and I added a handful of crushed almonds) in a large mixing bowl with your hands until crumbly.While preheating the oven to 180 C,keep this mixture in the fridge.Grease your baking dishes,fill with a couple spoonful of the rhubarb-apple mix,cover with the crumble mixture and into the oven for baking for approximately 25 minutes,or until the fruit mixture is bubbly and the topping is golden brown.Great served with vanilla ice cream.
or…whisk 2 egg whites with 25 gms of sugar until it forms soft peaks,but do not overwhisk!...add same amount of the rhubarb-apple mix (puréed) and carefully fold until combined.Fill your ramekins (previously buttered and sprinkled with some sugar) up till the rim,making sure that no mixture sticks at the sides which will prevent souffle from rising… bake them at 200 C for 6 minutes,add a few crumble mixture,previously baked in the oven till golden brown,on top and continue baking for another 3-4 minutes.
----------
Raventleri (6-8 sap)dilimliyoruz,aynı miktarda elmaları da küp küp doğruyoruz.. bir küçük limon suyu+1/​2 cup kahverengi şeker (en koyusundan!)+kakule(dövülmüş)+3/4 cup bergamot çayı (earlgrey?!)+portakal kabuğu rendesi .... hepsini karıştırıp,payrexde üstü folio kağıt ile kapatılmış halde 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dak pişiriyoruz,daha sonra fırından alıp ocakda suyunu çektirerek koyulaştırıyoruz... ben, bu esnada içine frambuaz da kattım!! (çilek daha da yakışırdı !!)
Bu haliyle yoğurt,vanilyalı dondurma,custard ile nefis...(bu arada aynı karışımı elma yerine bluberry,kakule yerine lavanta,kahverengi şeker yerine tozşeker ve bal ikilisi ve limon suyu + limon kabuğu rendesi ile de deneyebilirsiniz...)
Crumble için 1 cup tozşeker +1/2 cup un+1/2 cup yulaf ezmesi+1/4 cup kahverengi şeker+limonkabuğu rendesi+az kakule+az tuz+6 kaşık tereyağ (ben biraz da badem –crushed ekledim) bu karışımı parmak uçlarımızla karıştırarak,ufalanan bir karışım haline getiriyoruz...fırını 175-180 dereceye ısıtırken karışımı buzdolabında bekletebilirsiniz.Yağlanmış pyrex kaplarda şu üstte yapmış olduğumuz raventleri koyup üstünü bu karışımla kapatarak 25 dak pişiriyoruzzzzz....
vanilyalı dondurma eşliğinde harika bi sunum...
Ya da,2 yumurta akı ile 25 gm tozşekeri çırpıyoruz... bu miktara eşit ölçüde raventli karışımdan içine ekleyip karıştırıyoruz ve yağlanmış sufle kaplarına döküp (kapları yağladıktan sonra tozşekeri ile de kaplayın) 200 derece fırında 6 dakika pişirin,üstüne daha önce fırında hafif kızartılmış crumble karışımından azcık ekleyip 3-4 dakika daha pişirebilirsiniz ..

2 comments:

  1. Nasıl güzel fotoğraflarla sunmuşsunuz bu güzelim tatlıyı... ellerinize sağlık.
    Raventi burada bulmak çok zor. Bestenin sayfasını gezerken saksıda görünce nasıl yetiştirilirin derdine düşüp, blogunuza uğradım. Oradan mutluluk tarifinize gittim. Birçok duyguyu aynı anda yaşadım kısa bir sürede...
    Nefis bir anlatımla ve çok güzel fotolarla sunuyorsunuz, tebrikler.
    Daha kimbilir neler okuyacağız bu sayfalarda...
    Görüşmek dileğiyle, sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bu güzel sözler için çok teşekkürler...Raventi ben de uzun bi süredir takipteydim, nerde bulabilirim diye! ancak İstanbul'da hiç rastgelmedim.Ve sonunda geçen sene İngiltere seyahatimde kök olarak alıp diktim ve yetiştirdik...ama çok güneş istiyor.Elazığ yöresinde ışgın adıyla yetişen bir bitkiden bahsediliyordu,sanırım o da bir türü !

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...