09/02/2014

sunday = breakfast !


 

 


 

Mini bread puddings = French toast muffins

 

brioche, cinnamon bread,pandoro,panettone,or any left-over bread of your choice,
slightly stale,cut into small cubes
1 small can coconut milk,or plain milk
3 eggs
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons Amaretto,Cointreau,Grand Marnier type liqueur
1 tablespoon vanilla extract
2 teaspoon cinnamon
(or any combination of these rich,wintery,cozy flavors,
the warming spices like ginger-nutmeg-allspice-cloves
chocolate chips,or raisins )
1/4 cup flour
1/4 cup brown sugar, packed
1/4 cup cold butter
1 teaspoon cinnamon
crushed walnuts
maple syrup, or custard cream,or icecream to accompany
or icing sugar for dusting  


 

grease your  muffin cups
in a bowl, whisk together the coconut milk, eggs, brown sugar, bourbon,
vanilla, and cinnamon
toss the bread cubes with the chocolate or raisins
 and then divide between each muffin cup
pour the egg mixture evenly over each muffin tin
press down on the bread cubes after you pour a little mixture and then pour more
 cover the cups  with stretch film and refrigerate overnight
 preheat the oven to 175 C
 in a small bowl, combine butter, brown sugar, flour, cinnamon, and walnuts
 mix together with your hands, until you have a crumbly mixture
remove the cups from the fridge,
sprinkle the muffins evenly with the above crumbly topping
bake for 30 minutes,until golden brown
 let muffins cool for 5 minutes
use a knife to loosen the edges of the muffins and then pop them out
 serve with maple syrup, or custard cream,or icecream
or plain,with icing sugar for dusting

 



ekmek tatlısı 
bir gece öncesinden hazırlık yapılırsa,
güzel bir Pazar kahvaltısı sürprizi olabilir!

 



Tatlı çörek,paskalya ekmeği,ya da bir iki gün hafif bayatlamış ekmekler,
önce küp küp kesilecek
yağlanmış muffin kaplarınıza bu ekmeklerle,
ufak çikolata parçaları,ya da kuru üzüm yerleştirilecek
ve şu karışımla
 (3/4 bardak süt ya da hindistancevizi sütü+3 yumurta+2 kaşık esmer şeker+2 kaşık portakal veya acıbadem likörü+1 kaşık vanilya ekstresi+
2 çaykaşık tarçın ya da zencefil,muskat,karanfil,kakule tarzı baharat karışımları)
 ıslatılıp (3/4 ü dolacak şekilde)
stretch film ile kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilecek
ertesi sabah kahvaltıya nerdeyse hazırlar!
fırını 175 C ye ısıtırken,
1/4 cup un+1/4 cup esmer şeker+1/4 cup tereyağ+1 çaykaşık tarçın+bir avuç kırılmış cevizi
elle karıştırarak,irmik gibi ufalanan bir karışım elde edin
muffin kaplarının üstüne bu karışımı paylaştırıp,
doğruuu fırına… 30 dakika
5-10 dakika soğusun,kenarları bıçakla gevşetip,kalıptan çıkarın
ister bal,reçel,akçaağaç şurubu,ister krema,ister dondurma ile…
ister sade,üstüne hafif pudra şekeri serperek…


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...